Cateva cuvinte despre alcool

Alcoolul este cunoscut si consumat inca din cele mai vechi timpuri atat in Asia cat si in Europa. Se cunoaste chiar faptul ca in Egiptul antic muncitorii faraonului, denumiti si "prieteni a lui Khufu" erau platiti pentru munca lor, de obicei, in bere (aproximativ 4 litri/zi).

Antropologii considera, in urma cercetarilor si descoperirilor facute, ca descoperirea bauturilor fermentate de catre triburile de pastori si agricultori dateaza chiar din epoca neoliticului. Asadar, trecerea de la viata nomada la cea sedentara si descoperirea agriculturii cat si practicarea acesteia au dus la cunoasterea beneficiilor fermentatiei si a producerii alcoolului. Se cunoaste faptul ca, in principal, popoarele cunoscute pentru detinerea secretului bauturilor alcoolice, cum ar fi vinul sau berea, erau sumerienii, akkadienii sau hititii.

In Grecia antica, alaturi de uleiul de masline, bauturile bahice reprezentau monede de schimb dar alcoolul avea si valoare simbolica deoarece era, adesea, utilizat in ritualuri religioase. Nici tracii sau Dacii nu erau straini de alcool si efectele acestuia, lucruri pe care le aflam din scrierile lui Herodot.

Incepand din anul 1300 se observa o industrializare a berii in Europa Centrala iar vinul capata o popularitate pregnanta dezvoltandu-se diferite sortimente in functie de mai multi factori printre care provenienta, soiul strugurilor, etc. In Anglia alcoolul a fost considerat medicament pana undeva in anii 1500 din cauza abuzului tot mai accentuat.

Despre abuzul de alcool

  • Alcoolul consumat in exces este cauza principala a celor mai mute accidente, inclusiv de masina;
  • Alcoolul consumat in exces creste dezinhibarea si posibilitatea de a fi mai neatent la parteneri ocazionali si creste probabilitatea de a contacta boli cu transmitere sexuala;
  • Alcoolul consumat in exces creste nivelul agresivitatii fata de ceilalti ;
  • Alcoolul consumat in exces creste tensiunea arteriala;
  • Alcoolul consumat in exces de la primele ore ale diminetii poate duce la malnutritie;
  • Alcoolul consumat in exces duce la utilizarea in exces a oxigenului necesar functionarii ficatului;
  • Alcoolul consumat in exces poate duce la cardiomiopatie;
  • Alcoolul consumat in exces poate duce la ciroza;
  • Alcoolul consumat in exces poate duce la gastrite, ulcer, accidente vasculare cerebrale, etc;
  • Alcoolul consumat in exces duce la pierderea discernamantului, coerentei, functia memoriei, functiile motorii, pierderea simtului critic sau memoria;
  • Alcoolul afecteaza imunitatea si exista risc crescut de cancer, in special cel al functiilor digestive;